ALS BESTUURDER AAN ZET MET DEEP DEMOCRACY

Over de training

Over de training

Als bestuurder van een b.v. een corporatie werk je in een complex veld. Met medewerkers en je netwerkpartners wil je graag komen tot gezamenlijke besluiten en daarbij de wijsheid van iedereen benutten. Over nieuwe opgaven, knelpunten in de buurt, visie op wonen, conflicten in woonzorgcomplexen en andere manieren van samenwerken. Zaken waar iemand van wakker kan liggen of van droomt. Ben jij die bestuurder? Deze training is voor alle bestuurders.

Deep democracy is een praktische methode die je gaat helpen om de opgaven in je stad, dorp of werkgebied met een veel groter draagvlak voor elkaar te krijgen. Die je helpt om samen met je medewerkers focus te krijgen op dat wat er echt toe doet.  Om samenlevingsgericht te gaan werken met oog voor het belang van de corporatie en de bewoners. Om te komen tot gelijkwaardigheid in besluitvorming en ‘samen doen’. Om eigenaarschap bij mensen te stimuleren.

Inhoud

Inhoud

             Inchecken: wat kom je brengen en waar ga je graag mee weg.

Basisbeginselen Deep Democracy: wat is het en wat kan je er mee.

Volksraadpleging: een advies te krijgen van je medewerkers dat raakt.

Hoe sta jij in een groep? Wat is voor jou de uitdaging?

Wat is samenlevingsgericht werken en wat kan het voor jou betekenen.

Uitchecken: waar ga je mee weg en wat ga je vanaf morgen anders doen.

Resultaat

Resultaat

In deze training leer je een aantal grondbeginselen van Deep Democracy en samenlevingsgericht werken. Je maakt kennis met de ‘volksraadpleging’ als manier om jezelf en je medewerkers echt te raken. Je gaat oefenen met AanTafel! als handreiking voor je medewerkers om het echte gesprek met bewoners te kunnen voeren. De inbreng van een eigen casus zorgt voor diepgang en kennis van samenlevingsgericht werken. En je kijkt hoe jij zelf staat in besluitvormingsprocessen.

Methodiek

 

De methode

Deep Democracy (The Lewis Method) is ontwikkeld door klinisch psychologen Myrna en Greg Lewis. De methode   

heeft zijn fundament in de procesgeorienteerde psychologie, ontwikkeld door Arnold Mindell. Deep Democracy is een  pragmatische vertaling van het werk van Mindell naar facilitatie­ en gesprekstechnieken en geeft een zeer praktische leidraad voor het werken met kleine en grote groepen.Het model is erop gericht om zoveel mogelijk stemmen hoorbaar te maken en diversiteit in groepen zichtbaar te maken en te benutten. Besluitvorming volgens deze methode gaat verder dan de traditionele meerdeheidsdemocractie. De meederheidsstem wordt gevolgd, maar het minderheidsbelang wordt aan de beslissing toegevoegd. Zo worden wijzere, duurzame besluiten met meer draagkracht genomen. Deep Democracy brengt visies, emoties en overtuigingen aan het licht    die cruciaal zijn om de samenwerking in een groep te verbeteren en relaties te versterken. Daarnaast geeft het model inzicht in groepsdynamische processen en hoe interventies in te zetten afhankelijk van de dynamiek.

Investering

De kosten bedragen 2000,- btw vrijgesteld.

De opleiding wordt gegeven in Conferentiecentrum Kaap Doorn te Doorn(Utrecht)

Trainers, praktische informatie

  Trainers

  Paul Tijssen

  Oprichter van Match-it opleidingen

  Coach, jurist, trainer, NLP, mediator

 

Martin Rommers

 Oprichter samenlevingsgericht werken

 Ruime ervaring als procesbegeleider

 Bestuurskundige en getraind in Deep Democracy

 

 Praktisch

 Aantal deelnemers: minimaal 6 en maximaal  10

 € 2.000,= pp. BTW-vrijgesteld, inclusief goede lunch

  De trainingslocatie is in een prachtige omgeving vlak bij Doorn(Utrecht)

  Er is mogelijkheid voor overnachting

Data

Data

10 en 11 september 2018

19 en 20 november 2018